Open menu
Sluit menu
Home
De Trouwe Honden
–
Deze website is gemaakt en wordt bijgehouden door de Trouwe Honden. Onder dezelfde naam werd er in het verleden tevens een papieren fanzine uitgebracht. Wie of wat zijn de Trouwe Honden eigenlijk?De Trouwe Honden bestaat uit een groep supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC (dat was je misschien al opgevallen). De liefde voor deze club is waarschijnlijk het enige echte gemeenschappelijke kenmerk van de medewerkers, want De Trouwe Honden bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Er zit een redelijke variatie in leeftijd, opleiding en werkzaamheden en bij thuiswedstrijden van NEC is in elk deel van de Goffert wel een Trouwe Hond te vinden. Er zijn Trouwe Honden die geen uitwedstrijd overslaan, maar je hebt er ook bij die NEC buiten Nijmegen alleen via teletekst volgen. De ene Trouwe Hond zweert bij een gezellige busreis naar een uitwedstrijd, de ander is met geen stok de verplichte combi in te krijgen. Kortom, over het algemeen zijn de meeste smaken wel vertegenwoordigd. Tot verdriet van de meeste Trouwe Honden zijn vrouwen overigens wel zwaar onder vertegenwoordigd.De Trouwe Honden zijn fanatiek in hun beleving, maar zijn niet uit op geweld. Het respect voor eenieder en de manier waarop de club beleefd wordt staat hoog in…
Algemeen
–
Deze website is gemaakt en wordt bijgehouden door de Trouwe Honden. Onder dezelfde naam werd er in het verleden tevens een papieren fanzine uitgebracht. Wie of wat zijn de Trouwe Honden eigenlijk?De Trouwe Honden bestaat uit een groep supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC (dat was je misschien al opgevallen). De liefde voor deze club is waarschijnlijk het enige echte gemeenschappelijke kenmerk van de medewerkers, want De Trouwe Honden bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Er zit een redelijke variatie in leeftijd, opleiding en werkzaamheden en bij thuiswedstrijden van NEC is in elk deel van de Goffert wel een Trouwe Hond te vinden. Er zijn Trouwe Honden die geen uitwedstrijd overslaan, maar je hebt er ook bij die NEC buiten Nijmegen alleen via teletekst volgen. De ene Trouwe Hond zweert bij een gezellige busreis naar een uitwedstrijd, de ander is met geen stok de verplichte combi in te krijgen. Kortom, over het algemeen zijn de meeste smaken wel vertegenwoordigd. Tot verdriet van de meeste Trouwe Honden zijn vrouwen overigens wel zwaar onder vertegenwoordigd. De Trouwe Honden zijn fanatiek in hun beleving, maar zijn niet uit op geweld. Het respect voor eenieder en de manier waarop de club beleefd wordt staat hoog…
Medewerkers
–
Het is al vaak gezegd, maar de meest inhoudsloze functie bij De Trouwe Honden is die van de voorzitter. Een fotograaf, een redacteur, een programmeur, daar heb je wat aan, maar een voorzitter? Wat doet die eigenlijk? De medewerkers van DTH vonden het tijd worden dat ik, als voorzitter, ook maar eens wat nuttigs ging doen. Misschien kon ik wel een stuk schrijven over de mensen die wel iets nuttigs doen bij DTH? Even kort de medewerkers voorstellen vanuit mijn “point of view”. The chairman introducing his men! Off we go! Mocht je één van de medewerkers persoonlijk willen benaderen, klik dan op de naam om een email te sturen! Daan Doet bij DTH: Nieuws, DTH awards, In de Media, database bijwerken Je kent ze wel, de beroemde stille krachten achter een website. Daan is er zo één. Hij raakt niet zo snel in paniek, houdt planningen in de gaten, is meer van het goed luisteren, dan hard roepen en heeft ook nog enige technische kennis. Een hoop, zo niet allemaal, kenmerken die ik zelf niet heb. Oostblok-liefhebber Daan is goed ingevoerd in de geschiedenis van onze club. En dat is knap wanneer je bedenkt dat Daan geboren is toen…
Met dank aan
–
Een fansite (en in het verleden een fanzine) kan niet gemaakt worden zonder de hulp van anderen. Het is een cliché, maar het is wel waar. Daarom willen we op deze manier toch even die mensen onder jullie aandacht brengen, omdat ze voor ons en indirect voor jullie dus ook, zo belangrijk zijn en zijn geweest. De meeste mensen in het rijtje komen uit de tijd dat De Trouwe Honden nog vooral een fanzine waren. -Fons, Jeffrey van H., Michaeltje en Isere Bijna alle medewerkers hielpen mee bij de verkoop van het fanzine. Ze stonden dan op de bekende verkoopplaatsen om het fanzine aan de man te brengen. Er waren echter ook mensen die geen medewerker waren bij DTH, maar toch mee hebben geholpen bij de verkoop. Het zal niemand verbazen dat ze voor DTH erg belangrijk zijn geweest! -Jan de Oude Hond Zonder Jan, geen boekje, zo simpel was het. Jan was onze drukker en hij zorgde ervoor dat alles mooi afgedrukt en in elkaar geniet werd. Jan is een NEC fan van de oude stempel, maar maakte ons boekje toen met de modernste techniek! -Broer van de Boom Broer is de huisfotograaf van NEC, maar doet niet moeilijk als we een keer…
Copyright
–
Het auteursrecht op alle bijdragen aan de website van DTH rust bij DTH en/of degene die het betreffende werk heeft geschreven. De berichten op deze site mogen worden overgenomen, mits voorzien van een fatsoenlijke bronvermelding. Als je hele stukken over wilt nemen, zouden we het echter wel op prijs stellen, wanneer je dat even aan ons meldt.
Geschiedenis NEC
–
‘Mannen, eenvoudig van afkomst, eerzaam in het ambacht, arm aan goed en geld, maar edel van inborst, energiek van ondernemingszin, en daadkrachtig in doorzetten. Edelmoedig in offervaardigheid, en lankmoedig in de liefde voor hun zaak, DAT waren de oprichters van Eendracht.´ Deze mannen hadden ruim honderd jaar geleden het idee om een voetbalclub op te richtten. Het begon met Eendracht, het werd NEC. Het ís nog altijd NEC. Lees hier hoe de club zich ontwikkelde sinds 1900 in de zelf herschreven, grote historie die onze club rijk is. Op dit moment is het verhaal compleet tot aan de invoering van het betaalde voetbal in 1955. Je vindt de ontwikkeling van de club in de verschillende blokken in het menu rechts. Net zoals het wedstrijdarchief zal ook het historisch overzicht van onze club langzaam maar zeker aangevuld gaan worden tot een compleet verhaal. Leesstof dus, veel leesstof. Naast de vele teksten beschikken we ook over beeldmateriaal. Je vind in het foto-archief vele afbeeldingen van (oud-) spelers en –trainers van NEC. We zijn altijd op zoek naar meer, dus mocht je nog wat hebben schroom niet om contact met ons op te nemen!
1900-1910
–
1900-1905 Kicken en shotten aan de Waal De eerste drie zinnen in de inleiding van het jubileumboek `N.E.C. 1900-1950´ zijn zo prachtig en tegelijkertijd zo typerend voor onze club dat we jullie deze drie zinnen niet willen onthouden: ´Wij schrijven hier de geschiedenis van N.E.C. het vroegere EENDRACHT, dat werd opgericht in 1900. Mannen, eenvoudig van afkomst, eerzaam in het ambacht, arm aan goed en geld, maar edel van inborst, energiek van ondernemingszin, en daadkrachtig in doorzetten. Edelmoedig in offervaardigheid, en lankmoedig in de liefde voor hun zaak, DAT waren de oprichters van Eendracht.´ Deze drie zinnen zeggen eigenlijk al erg veel. Hardwerkende arbeiders die weinig te makken hadden, maar met een enorme dosis wilskracht het toch voor elkaar kregen om een heuse voetbalclub op te richten. Dat is simpel gezegd het verhaal over de oprichting van onze club. Het begon allemaal in de benedenstad in een tijd waarin afkomst nog belangrijk was. Rijk en arm leefden in verschillende werelden en kwamen nauwelijks met elkaar in contact. Het “wie voor een dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden” was een spreekwoord dat in die tijd volledig op waarheid berustte. Voor de jongens uit de benedenstad die het nieuwe uit Engeland…
1910-1920
–
1910-1915: Moeilijke eerste jaren Het nieuwe bestuur onder aanvoering van voorzitter Thomann had het niet makkelijk. Geld kwam amper binnen, want de leden kwamen niet bepaald uit het draagkrachtige deel van Nijmegen. Datzelfde gold ook voor de toeschouwers, waardoor ook de recettes tegen vielen. De vele verhuizingen hielpen daar natuurlijk ook niet bij. NEC had “gin rooie cent” en bijna werd dat de club in die tijd ook fataal. Rond het jaar 1914 kreeg de club ook nog eens te maken met de mobilisatie. Nederland deed weliswaar niet mee in de Eerste Wereldoorlog (Nederland bleef neutraal), maar toch werden honderdduizenden uit voorzorg onder de wapenen gebracht. Een fatsoenlijk elftal het veld in sturen werd op deze manier wel heel moeilijk gemaakt. Voetballend gezien ging het allemaal niet veel beter, hoewel het eerste jaar toch voor een stunt werd gezorgd. Een zwaar gehavend NEC, dat uiteindelijk in seizoen 1910-1911 vierde werd in de tweede klasse, moest het in de laatste wedstrijd opnemen tegen Robur et Velocitas uit Apeldoorn. Van het eerste elftal van NEC konden slechts 6 spelers meedoen. Toch won NEC met reservespelers in Apeldoorn met 1-0. Robur werd geen kampioen en verspeelde ook nog de tweede plaats die recht…
1920-1930
–
1920-1925: Eindelijk vaste grond onder de voeten! In seizoen 1920-1921 heeft NEC voor het eerst echte schulden. Voor de inrichting van het terrein kon NEC bij de N.V.B. uit een speciaal potje geld lenen. Opvallend is wel dat met hulp van enkele “weldoeners” (ja ook toen al!) de hele lening nog in hetzelfde seizoen was afgelost. Het eerste elftal eindigde dit jaar in de middenmoot, maar NEC 2 werd kampioen! In maart 1921 vond er een belangrijke vergadering plaats, waar onder grote belangstelling een nieuw bestuur tot stand kwam, onder aanvoering van voorzitter Lodenstijn. Dit nieuwe bestuur was erg belangrijk, omdat zij ging werken aan de aankoop van een eigen terrein aan de Hazenkampseweg en Vossenlaan. Het werd duidelijk dat steeds verhuizen, velden die niet goedgekeurd werden door de bond en de voortdurende onzekerheid over het al dan niet hebben van een speelveld, niet goed was voor de club. Maar het kopen van een speelveld was natuurlijk ook heel erg moeilijk. Zeker voor een club uit de arbeidersklasse. Een prachtige anekdote is hiervan te lezen in het boek NEC 75 jaar historie (zie ook de bronvermelding): NEC had wat geld in kas (fl 2000,-) na een oefenwedstrijd tegen Vitesse en…
1930-1940
–
1930-1935: ‘t blieft crisus! Niet alleen voetballend zat het even tegen. Ook het bestuur zat in een crisis en trad volledig af. Het nieuwe bestuur onder leiding van D. Benning moest zorgen voor een frisse wind (waar kennen we dit van?). Vanuit sportief oogpunt gezien, was er wel een frisse wind te ontdekken, want NEC werd kampioen in seizoen 1930-1931, met negen punten voorsprong op Be Quick en elf punten voorsprong op het Nijmeegse Quick. NEC was zo goed, dat de 3-0 tegen Quick geflatteerd was, want was het 6-0 geweest, dan had Quick nog niks mogen zeggen. Maar zo mooi als de competitie verliep, zo triest waren weer de promotiewedstrijden. Alle wedstrijden werden verloren en Robur et Velocitas bleef in de eerste klasse. Wel goed nieuws was er te halen bij het tweede. Ook die jongens waren in strijd met Quick (het tweede van Quick voor de duidelijkheid) om het kampioenschap. Na de competitie was een beslissingswedstrijd nodig voor het kampioenschap: NEC 2 won met 2-1. Niet alleen het Nederlandse koningshuis haalde ooit een Duitser binnen met de naam Claus, NEC deed dit al veel eerder en haalde voor seizoen 1931-1932 een nieuwe Duitse trainer binnen met de naam…
1940-1950
–
1940-1945: Voetbal is geen oorlog Voetbal en oorlog gaan niet samen. NEC werd wel tweede in seizoen 1940-1941 (weer achter Heracles), maar niemand die zich daar echt druk over maakte. Ook niet echt belangrijk was het veertig jarig jubileum van de club. Er was wel een jubileumwedstrijd waar Ajax met 4-1 werd verslagen. Het is ons niet bekend of dit Ajax in de sterkst mogelijke opstelling was, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Er was een receptie en een juniorentoernooi waar de eigen jeugd de eindwinnaar werd. Prijzen werden er ook behaald. NEC won het Rotterdamse zilveren bal toernooi, dat was trouwens nog geen Oostelijke club eerder gelukt. In 1941 lukte het NEC ondanks alles toch om een buitenlandse trainer te halen. Weer een Hongaar: W. Halpern. Hij moest het gaan worden die NEC weer voetballend op het hoogste plan moest krijgen, maar zoals zo vaak bij deze mooie kreten bij een trainerspresentatie, lukte dat ook nu weer niet. NEC eindigde seizoen 1941-1942 diep in de middenmoot, terwijl stadgenoot Quick wel mee deed om het kampioenschap. Ondanks een 1-1 in de beslissingswedstrijd werd AGOVV kampioen (vanwege een beter doelsaldo in de competitie) en moest Quick genoegen nemen met de tweede plaats. Opvallend…
1950-1955
–
1950-1955: Op weg naar betaald voetbal In het seizoen 1950-1951 werden er voor het eerst afdelingen ingevoerd in plaats van de oude districten-indeling. Zo kwam het dat NEC voor het eerst ook ingedeeld werd bij teams uit het Westen. Ajax, DOS, DWS (de latere kampioen) en ’t Gooi om precies te zijn. NEC begon sterk, met overwinningen op o.a. Vitesse en Ajax, maar toen er in Amsterdam met 4-1 werd verloren kwam NEC in een vrije val terecht. Toch behaalde NEC nog de zesde plek. Tijdens de algemene ledenvergadering die in hartje zomer werd gehouden, werd besloten om de contributie te verhogen, zodat het clubblad kon blijven bestaan. Dit om een idee te geven met welke zaken NEC in die tijd bezig was. Heel wat anders dan de tonnen die nu door de begroting van de club vliegen. Voor seizoen 1951-1952 werd NEC als enige Oostelijke club ingedeeld bij teams uit het Westen en Zuiden. NEC werd negende, veertien punten achter kampioen Hermes DVS, en dat viel eigenlijk nog niet eens tegen. Niet alleen de tegenstanders in deze competitie waren erg zwaar, ook het oefenen met het stopperspilsysteem vergde wat aanpassingstijd. Een seizoen eerder speelde NEC nog in het oude…
1955-1960
–
1955-1960: Alle begin is moeilijk… Het onderlinge wantrouwen binnen de club resulteerde uiteindelijk in een verdere scheiding tussen amateurs en profs voor het begin van het seizoen 1957-1958. Er was nog wel een algemeen bestuur, maar dat bestuur zou bij de eerstvolgende vergadering plaats maken voor een nieuw bestuur, dat leiding zou geven aan een club waarbinnen de twee takken steeds verder van elkaar stonden. Het nieuwe bestuur, onder leiding van Nico Verbeek, regelde alle lopende zaken voor de twee takken van de club. Deze verandering zorgde voor een frisse wind en dat betekent dan bij onze club dat bepaalde stukjes clubcultuur van naam of kleur veranderen. De naam van de club werd veranderd in “Sportclub NEC” en ook het balkenshirt moest wijken en plaatsmaken voor een nietszeggend (wit) shirt. En inmiddels weet iedereen: “L’histoire se répète”! Het niet halen van een plek in de hoofdklasse betekende, in tegenstelling tot het moderne voetbal, dat er consequenties volgden. Bestuursleden legden hun functies neer en echte, onafhankelijke onderzoeken moesten voor eerlijke en weloverwogen conclusies zorgen. Secretaris Jan Demouge (of het familie is van Frank weten we niet) trad af. Al had hij wel een goede verklaring voor het tekortschieten. Secretaris van NEC was geen…
1960-1965
1965-1970
–
1965-1970: In alle rust de eredivisie in Al in november 1964 had de KNVB besloten dat de betaald-voetbal en amateurtak van de clubs volledig zelfstandig zouden moeten functioneren. En dan kwam nu ook nog eens “Rapport Zon” waarin voort werd borduurd op dit besluit, maar waarin ook invulling moest worden gegeven aan het idee van de KNVB om het betaald voetbal te gaan saneren. Ook werden stichtingen gelijk gesteld aan verenigingen. Dit zorgde voor onrust bij de club. Kon de naam Sportclub NEC wel behouden blijven voor de proftak door middel van een nieuw op te richten stichting? Al snel werd duidelijk dat het bestuur dat nooit zou goedkeuren, want dan zouden de amateurs naamloos achter blijven en misschien wel verdwijnen. Moesten er twee nieuwe verenigingen komen, die iets met NEC in de naam hadden zitten? Zouden de amateurs en de profs twee totaal andere verenigingen worden die niks met elkaar te maken hadden? Of was het slim om toch maar weer gewoon amateurs te worden en daarmee dus ook aan de saneringsplannen van de KNVB te voldoen? Voorzitter Verbeek kwam met het plan om de naam te behouden voor beide takken, maar deze takken vanaf nu aparte zuilen te…
1970-1975
–
1970-1975 Corruptie, degradatie en promotie Het eerste “slachtoffer” van de nieuwe koers (professionalisme) was trainer Jan Remmers. De man die NEC naar de eredivisie had gebracht, trainde NEC parttime in de avonduren. Hij wilde zijn maatschappelijke carrière niet inruilen en voelde er niks voor om fulltime trainer te zijn. Overigens begreep hij de koers van NEC wel; dit was de trend die in het hele betaalde voetbal te zien was met fulltime contracten voor spelers en trainers. Zijn keuze om het pas verlengde contract in te leveren was geheel vrijwillig en bij de club vonden ze het jammer dat Remmers vertrok, ondanks de wat mindere resultaten de laatste tijd. Voor seizoen 1970-1971 werd dan ook een nieuwe trainer aangetrokken: Wiel Coerver. Hij werd dus de eerste fulltime trainer in de geschiedenis van de club. Behalve een fulltime coach kregen ook steeds meer spelers fulltime contracten, zodat ze ook in de middag konden trainen. De wortels van die oude amateurclub begon de club steeds verder achter zich te laten. Het betaalde voetbal van NEC werd een bedrijf waar de hele dag gewerkt werd om goede resultaten te behalen. Naast de nieuwe trainer Coerver en de nieuwe algemeen voorzitter Peeters waren er ook…
De Goffert
Clublied
Bronvermelding
–
In de toekomst zul je ook de geschiedenis kunnen lezen vanaf 1975. Ook weer in blokjes van 5 jaar. Wil je weten uit welke bronnen we alle info gehaald hebben? Lees dan even de onderstaande bronvermelding. Bronvermelding Wie meer wil weten over de geschiedenis van onze mooie club kan in menig boekwerk zijn rood groen zwarte hart ophalen. Zo is er iedere 25 jaar een jubileumboek verschenen. Het boek 100 jaar NEC geschreven door Jaap van Essen en het boek Hillemuil NECS, geschreven door Michel Gunsing, Marc Schramm, Bram Verwey en Joost van Kuppeveld zijn voor de liefhebbers van de NEC historie een absolute must. Wie wat meer moeite wil doen, kan in sommige antiquariaten of op een voetbalbeurs het mooie groene boek vinden, dat ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan is uitgegeven. Het boek is geschreven door Ad de Laat, maar ook Herman van Eldik moet genoemd worden voor het researchwerk, iets dat hij ook heeft gedaan voor het boek dat ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan is uitgegeven. Veel moeilijker is het boek te vinden dat de periode van de eerste 50 jaar van NEC beschrijft. Naast de normale uitgave is er ook een luxe uitgave van…
Rubrieken
Aan het lijntje
Bertje Bloedkuul
Columns
HUZDN
In de Media
Om de haverklap
Rondje Om
Uit de oude doos
DTH Opinie
Contact
–
Contactformuliertje
Downloads
Home
De Trouwe Honden
Algemeen
Medewerkers
Met dank aan
Copyright
Geschiedenis NEC
1900-1910
1910-1920
1920-1930
1930-1940
1940-1950
1950-1955
1955-1960
1960-1965
1965-1970
1970-1975
De Goffert
Clublied
Bronvermelding
Rubrieken
Aan het lijntje
Bertje Bloedkuul
Columns
HUZDN
In de Media
Om de haverklap
Rondje Om
Uit de oude doos
DTH Opinie
Contact
Downloads
Laatste forumreacties